Tuesday, 17 October 2017

LATIHAN MENARI

Nak Kongsi dengan kalian semua semasa latihan menari kami 😉

 Mr. M pun turut serta semasa latihan menari kami

yang bestnya semasa latihan menari semua yang tahu atau tidak menari semua
kene turut serta, dari yang keras macam kayu smpai la yang ke lembut bak jelly semua ada.
latihan yang banyak kali ni telah menyebabkan yang menari macam kayu pun dah jadi lembut 
sebab dah bnyak kali practice. Kami practice mengikut step yang telah di ajar oleh mereka yang 
telah di tugaskan iaitu, popo vtec, ija, zed, ika dan ija. Mereka yang in charge dalam tarian 
kami.

 Mr. M sedang memperhatikan latihan menari kami 

Buat masa ini kami dah dapt mengahabiskan semua step dalam tarian kami
cuma kami belom 100% hafal semua step. Kebanyaakan step yang ada 
dalam tarian kami, kami telah ubah kerana ada rakan-rakan yang lain tidak dapt ikut step 
asal tarian MIB, oleh itu, Popo and the geng telah ubah suai pergerakan 
yang mana rakan-rakan lain tidak ikut step tersebut.

Ini antara suasana semasa latihan kami

Apa-apa pun harap kami semua dapat hafal semua step dalam tarian 
dan dpat menyeragamkan pergerakan sepaya tarian kami elok dan sedap mata memandang.



MELAWAT TEMPAT EXHIBITION FINAL YEAR PROJECT 2

Assalamualalikum dan salam sejahtera buat semua 😁

Malam ni nak kongsikan sedikit pasal kami ajk-ajak dari Final Year Project 2
untuk melawat tempat yang akan kami adakan exhibition kami nanti.
Alhamdulillah kami dah dapat tempat kami buat exhibition kami iaitu di
Quill City Mall bersebelahan dengan kampus kami, bersyukur sangat kerana pihak 
Quill City Mall bersetuju untuk sponsor lokasi exhibition kami.

Pada minggu lepas saya dan ajk-ajak setiap department telah mangadakan
lawatan ke tempat yang akan kami adakan exibition tersebut. Lawatan tersebut 
diadakan bagi mengetahui susun atur untuk setiap peralatan yang akan diletak. Selain itu,
ajak tarian juga membuat susun atur untuk tarian yang akan diadakan pada hari tersebut.

 Ini lokasi yang kami akan guna semasa exihibtion nanti

lokasinya berada dia tingkat satu bersebelahan dengan kedai pakaian H&M.
kami harap exhbition ini akan berjalan dengan lancar dan semua dapat memberikan
kerjasama yang baik dan sama-sama bekerja keras memastikan
 exhbition ini dapat jalankan dengan baik.

Ini antara ahli ajk yang datang semasa lawatan ke tempat exihibition, suke betul dorang semua

Exibition Final Year Project kami akan diadakan pada 5 dan 6 Desember di 
level 1 bersebelahan H&M, pada yang mempunyai masa lapang boleh datang bagi 
memeriahkan lagi exhibition kami nnti.

Saturday, 23 September 2017

BCA IN BLACK

Assalamualaikum semua 👦
Entry kali nak update pasal exhbition Final Year Project 2 nnti, exhbition 
akan diadakan pada minggu ke 18 iaitu bulan december nanti selepas 
final presentation kami nnti. Men In Black tema yang di pilih atas persetujuan semua.
Sebenarnya, sebelum betul-betul confirm dengan tema MIB ni masih ada lagi 
keraguan dengan tema ni kerana pemilihan pakai yang perlu seragai untuk semua
 dan costume untuk alien tetapi selepas membuat perjumpaan dengan pelajar-pelajar
kami semua setuju dengan cara pemakaian serba hitam hanya mengikut tema 
tidak perlu untuk mengguna tuxedo yang di pakai dalam MIB yang sebenar. 

Ini tarian MIB yang kami akan menari nanti 😅

 Destinasi untuk Exhibition Final Year Project 2 akan diadakan di Quill City Mall
bersebelahan dengan Universiti Kuala Lumpur City Campus tetapi ia masih dalam proses 
perbincangan dengan pihak Quill City Mall, kami harap kami dapat adakan exhibtion tersebut di situ
kerana ia dekat dengan kampus kami so senang untuk kami mengangkat barang persiapan dari kampus kami. Oleh itu, orang ramai sangat-sngat di alu-alukan datang ke exhibition kami nanti, saya kan update semasa ke semasa untuk kepastian tarikh dan tempat untuk exhbition.


Wednesday, 20 September 2017

PENCAPAIAN DESIGN LOGO

Logo, semua orang tahu logo tu kan. Logo ni sangat penting kalau kita nak memulakan sesuatu branding, melalui logo ini la yang dapat membantu sesuatu branding tu senang nak dikenali orang ramai sebab itu logo salah satu element dalam branding, logo ni sebagai identiti branding kita.
Salah satu masalah tentang  design logo ini, apabila ada sesetengah orang ini mempertikai 
kenapa design logo mahal dan tak ada istilah nak design logo ni kene percuma. 
Kesian kat kami ni yang berlajar tiga atau empat tahun dalam bidang ni lepas tu 
senang-senang nak minta design dengan percuma.
Why design logo ni mahal walaupun kalau kita tengok logo itu simple hanyak menggunkan
huruf sebab kita design logo bukan hanya untuk branding tetapi kita nak create satu identiti yang apabila bila orang ramai tengok dengan sekali pandang orang dah 
boleh kenal yang itu logo company kita.

Nak dijadikan cerita pada tahun 2016 kalau tak silap saya ada la join satu pertandingan 
mereka logo satu kelab bola sepak baru iaitu Terengganu City Fc. Kita cuba nasib la orang kata kan
kalau ada rezeki tu tak kemana dalam contest ni kita hantar dua design logo dan alhamdulillah salah satu logo tu di shortlistkan sebagai top 10. So kiranya ini la pencapaian yang tertinggi pernah saya capai setakat ini. Ini dua design logo yang saya hantar semasa contest tersebut 

Ini design pertama yang saya buat untuk contest tu disebabkan Terengganu City FC
menggunakan ikan jerung sebagai maskot utama yang perlu ada dalam logo tersebut
saya pun design la mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.

Ini design kedua saya untuk contest tersebut. Saya menggunkan variasi warna 
yang telah ditetapkan oleh Terengganu City Fc. Satu perkara yang saya terlepas pandang dalam menghasilkan logo ini ialah kalau kita perhahatikan pada bola yang ada pada jerung tersebut ialah bola keranjang bukannya bola sepak. Sangat- sangat penting kepada designer untuk periksa setiap art work yang dihasilkan supaya tiada kesilapan seperti ini.

Akhir sekali, logo ini yang menjadi top 10 dalam contest tersebut dan pihak Terengganu City FC telah mengadakan undian pada facebook rasmi mereka untuk orang ramai mengundi logo yang akan di gunakan pasukan Terengganu City FC. Sampai di sini perkongsian saya .

NEXT PROGRESS SEMAKIN SAMPAI KE PENGHUJUNGNYA !

Assalamualaikum semua 👦
Hari ini nak kongsi dengan korang semua yang minggu depan dah kene 
present next progress animation yang dua minit sepuluh saat tu 😢
maka berperang la kita dengan ngantuk untuk menyiapkan
animation kita tu.

Minggu ni merupakan minggu study week, so banyak student
yang balik bercuti. Masa ni la nak conqure komputer lab kat kampus tu. Hari ni dah
masuk tiga hari dah ulang alik kampus sebab nak render punya pasal al maklum la 
kita tak ada pc. Selain kene guna pc kat lab untuk proses rendering, guna pc
sebab nak animate bila animate guna laptop memerlukan kesabaran yang tinggi
sebab file yang kita save terlalu berat sehingga laptop jadi jerking semasa 
proses animate disebabkan tu saya guna pc kat lab tu 😎.

 Ini semasa proses animate, datang pagi-pagi sebab nak reserve pc 

Walaupun sekarang ni study week banyak student balik bercuti tapi kena datang 
awal sebab nak guna masa sebaik-baiknya sebab nak render ni banyak makan masa sebab itu kena
datang awal pagi.

Proses rendering yang mengambil masa berjam-jam lamanya

Cabaran mengahsilkan animasi 3D bila kena ambil masa yang lama untuk animate 
dan rendering. Sesiapa yang buat last minit tu memang cari nahas in case kalau korang ada high end pc yang membolehkan korang render dengan cepat. Minggu ni tak dapat nak guna kan semiggu 
untuk datang kampus untuk proses rendering sebab jumaat cuti awal muharam, sabtu dan ahad tak dapat untuk minta kebenaran minggunakan lab sebab tak ada lectuter yang jaga so mari la kita berhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu.
Oleh itu, proses rendering bersambung pada hari isnin minggu depan, so ada masa satu hari sahaja untuk rendering dah pada hari selasa merupkan hari yang di nanti- nantikan iaitu presentation progress selama dua minit sepuluh saat. Maka bertabahlah wahai rakan-rakanku sekalian.
Akhir sekali, pada rakan-rakan sekalian mohon bertabah ya 😧

Saturday, 9 September 2017

PRESENTATION PROGRESS

Assalamualaikum semua!
Hari ini nak kongsi dengan anda semua saya punya first progress animation.
pada 21/8/2017 merupakan saya punya presentation progress animation, semua pelajar dikehandaki 
menunjukkan progress animasi yang telah siap dilakukan. Pensyarah saya iaitu Mr.M telah menetapkan selama 1 minit 30 saat untuk progress animasi yang perlu di tunjukkan, malangnya saya tidak dapat menyiapkan animasi saya mengikut apa yang Mr.M mahukan. Saya dapat menyiapkan hanya 43 saat sahaja, walaupun saya dapat siakan 43 saat sahaja saya tetap present. 

Sebelum memulakan presentation Mr.M memberi penjelasan apa kriteria 
yang akan diambil kira

Banyak pelajar yang tidak dapat menunjukkan progress seperti yang Mr.M mahukan, kebanyakkan 
pelajar hanya sempat siap bawah daripada seminit. Walaupun tidak cukup yang paling penting kita present mana yang kita dapat siapkan kerana Mr.M tetap akan memberi markah selagi kita present.

Alhamdulillah semua berjalan lancar, Untuk presentation seterusnya kami perlu 
menyiapkan 2 minit 10 saat untuk  animasi. Presentation tersebut akan diakan pada 26/7/2017
pada rakan-rakan yang lain selamat maju jaya.

Selepas habis presentation, Mr.M memberikan sedikit taklimat mengenai
dance yang perlu kami pelajar-pelajar Final Year Project 2 lakukan semasa
FYP Exhibition pada minggu ke-18 nanti.

Mr.M sedang memberi taklimat dan menunjukkan video menari yang a
akan kami buat semasa FYP Exhibition nanti.

Sampai di sini sahaja entry kali ini, nanti saya akan kongsikan lagi progress FYP saya.

Saturday, 26 August 2017

FINAL YEAR PROJECT 2

Assalamualaikum semua. 
Bertemu kembali kita. Hari ni nak cerita yang kami dah final year sebagai student animasi di UNIKL MIIT, pejam celik pejam celik dan masuk tahun akhir rasa macam baru je masuk Universiti.
Sekarang ni kami dah masuk semester 7, semester ni kami tak banyak subjek cuma ambil 3 subjek sahaja, subject paling penting iaitu Final Year Project 2. Subjek ni kami dikehendaki
menghasilkan satu animasi pendek berdurasi 3 minit.

Saya telah memilih animasi 3D sebagai animasi yang perlu dihasilkan dalam Final Year Project 2 ni, bila dah start final year project semua benda kita kene buat dari awal sampai habis, dari modelling chacracter sampai la ke final editing. Satu perkara yang sangat perlu kesabaran dalam animasi 3D ialah masa yang di ambil semasa proses rendering dan animate character. Masa rendering sangat banyak mengambil masa yang lama lagi-lagi dengan scene animasi yang menggunakan banyak lighting dan penggunaan prop dan shadow.

 Proses rendering mengambil 2 jam untuk satu scene

Habis satu lab kami semua guna untuk proses rendering, satu pelajar menggunakan lima komputer 
untuk mempercepatkan proses rendering. Bukan sahaja proses rendering mengambil masa yang lama malah proses animate juga mengambil masa yang lama kerana ia memerlukan timing yang betul untuk menampakkan pergerakan character lancar.

Proses modelling character 

Saya mengambil masa dalam 2 hari untuk menyiapkan full body character, untuk menyiapkan semua sekali saya mengambil masa dalam tiga atau 4 hari. Proses paling rumit dalam menghasilkan character semasa proses skinning. Proses skinning sangat rumit kerana memerlukan kami untuk betul-betul boleh mengerakkan character.

Sampai kat sini untuk entry ini, nnti saya akan update lagi perkembangan Final Year Project kami ye, so nntikan ye.